13 Nisan 2012 Cuma

Kurutma dolması...



Merhabalar :) Bu tarifimi de yine Yöresel Tatlar Yemek Etkinliğine ev sahipliği  yapan  SAFİYEİLE  ablama gönderiyorum.

Kurutma  dolması ,çok sevdiğim  bir lezzet.Kurutmaları ,canım teyzem sağolsun ,her sene Diyarbakır'da  yapıp,bana ve anneme  gönderiyor.Hiç yemeyenler varsa denesinler.Çok güzel oluyor.Tam olarak yöresini bilmiyorum ancak ben yine annemden gördüğüm gibi yapıyorum.Doğu ve Güneydoğu Anadolu yörelerinin yemeklerindendir böyle diyeyim... :)


Kurutma biber ve kurutma patlıcan tam olarak bir sayı veremiyorum.30 -35 ten aşağı olmasın.
İç malzemesi:
yarım kilo kadar yağlı dana  kıyma
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 yemek kağığı domates salçası
2 su bardağı  pirinç
yarım demet maydanoz
karabiber,tuz
yarım paket margarin yada 1 çay bardağı kadar sıvıyağ

Ekşilik için sumak,(ben tane  sumak kullanıyorum .Limon ya da nar ekşisi de kullanabilirsiniz )


Öncelikle kurutmalarımızı kaynamış suda biraz haşlıyoruz.Patlıcanları biberlere oranla birazcık  daha haşlayın.Sudan çıkarın ve musluğun altında soğuk suyla çok az yıkayıp;süzgeçe alın.

Soğanları  ve maydanozu doğrayın.Kıymaya  bütün malzemeleri ekleyip ,azıcık da su ekleyip,güzelce bir karıştırın.İç malzemesinden biber ve patlıcanların içine  tam dolmayacak şekilde doldurun.
Bütün biber ve patlıcanları doldurup üst üste aralarında boşluk olmayacak şekilde tencerenize dizin.Üzerini biraz geçecek kadar  sıcak su koyacaksınız .Bu esnada sumak devreye giriyor.Bir kaba sumağı koyup üstüne 2 - 3 bardak kadar sıcak su döküyoruz.Biraz karıştırıp suya ekşiliğin geçmesini sağlayın.Sumak taneli olduğu için yemeğinize karışmamasına dikkat edin.Toz sumak da kullabilirsiniz.Sumağın suyunu süzdürüp tencereye ekleyin.Üstüne  biraz tuz ve çok azıcık sıvıyağ ekleyin.Dolmaların üzerine bir tabak koyun.Kapağını kapayıp ,ocağın  altını yakın.Kaynamaya başlayınca suyunu çekinceye  kadar, kısık ateşte  40 -45  dakika  kadar pişirin.Afiyet olsun...



5 yorum:

meryem dedi ki...

ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyo bayılırım kuru biber dolamasına ve sık sık yaparım bende

comet70 dedi ki...

hiç yapmadım ama rahmetli anneme mersinden getirmiştim oranın patlıcanları küçük küçük meşurdur kurumuş ozaman yemiştim harika olmuştu bende denemek isterim ay canım istedi bu gece gece ellerine sağlık canım

Arzu'nun hobileri dedi ki...

Meryemcim ,sağol canım benim.senin de ellerine sağlık olsun.evet çok lezzetlidir.sevgilerimle ...:)

Fundacım ,sağol canım benim.umarım sende yaparsın.keşke yakın olsaydık.yaptığımda sana da yollardım bir tabak :)sevgilerimle...:)

MARİFETANE (Elif Hatice) dedi ki...

Canım benim ellerine sağlık tariflerini aldım yorum sırasına göre yayınlayacağım.Desteğin için çok teşekkür ederim bitanem.haftasonun güzel geçsin öptüm canım sevgiler.

Arzu'nun hobileri dedi ki...

Haticem rica ederim :).arkadaşlar ne içindir?senin hafta sonun da çookk güzel geçsin canım benim.bende seni çok öptüm.sevgilerimle ;)