Bu tarifimi yöresel lezzetler etkinliğine evsahipliği yapan SAFİYEİLE ablama gönderiyorum...Resim daha önceki yemek bloğumdan alıntı...
İçli köfte yapması uğraş isteyen zahmetli bir yemek...Ben Maden, Elazığlıyım.Biz içli köfteyi bu şekilde yapıyoruz.Ben annemden gördüğüm gibi yapıyorum.Tam Elazığ usulü müdür bilemem ama tadı acayip güzel oluyor.Benden tavsiye olunur :)
Malzemeler:
İç malzemesi için :
Bir kilo yağsız kıyma
5- 6 adet kuru soğan
150 gram ceviz içi
1 paket margarin
1 demet maydanoz
tuz,pul biber,karabiber,(isteğe bağlı reyhan)
Dış malzemesi için:
1 kilogram köftelik bulgur
500 gram yarma yada irmik
1 yumurta
tuz
su
Öncelikle içimizi bir kaç saat önceden hazırlayıp buzdolabında soğumaya bırakalım.Kuru soğanları küçük küçük doğrayalım,maydanozları da aynı şekilde.Cevizleri dişe gelecek kıvamda iyice ufaltalım. Yağımızı tencereye koyup ocağa alalım.Yağ eriyince kıymayı koyup ,suyunu çekene kadar karıştıralım.Soğanları ekleyelim.Soğanlar pembeleşince maydanoz ,ceviz ve baharatları da ekleyip,bir kaç defa karıştırdıktan sonra altını kapatıp,soğumasını sağlayalım.
Dışı için, bulgurumuza yarma ya da irmiği ekleyip tuz ve yumurtayıda ekledikten sonra biraz suyla yoğuralım.Güzel bir kıvama gelmesi için suyla yoğurma işlemini bir kaç defa tekrar edelim.İstediğimiz kıvama gelince elimizi ıslatıp avucumuzda cevizden biraz büyük toplar yapalım.Ve dikkatlice ortasından oyuk yuvarlaklar yapalım.Elinizden geldiğince ince açmaya çalışın.Sonra soğumaya bıraktığımız iç harcımızdan oyukların içine yeterli miktarda koyup oyuk kısımları tekrar kapatalım.Köftelerimizin hepsini bu şekilde yapalım.Yaparken avuçlarınızı ara ara suyla ıslatın.Köfte dış malzemesi daha iyi şekil alacaktır.Ben köftelerimi genelde bu şekilde yapıyorum ,sizlerde istediğiniz bir şekilde yapınız.İster yuvarlak ister kubbemsi mekik gibi .Bu işlemler de bittikten sonra derin bir tencereye yeteri kadar su koyup kaynatalım.Bir miktar tuz ekleyelim.Sonra tek tek köfteleri suya koyup haşlayalım.Köfteler piştikçe suyun yüzeyine doğru çıkacaktır.Pişince sudan çıkaralım.Dilerseniz bir kaç yumurta kırıp iyice karıştırın ve köftelerinizi bu yumurta sosuna bulayıp,bol sıvı yağda arkalı önlü kızartın.
Ben sos yapmıyorum.Direk normal suyla haşladıktan sonra servis yapıyorum.Sizler isterseniz salçalı soslu suda da köfteleri haşlayabilirsiniz.Bunun içinde margarini eritip,içine biraz salça ekleyin ve karıştırın.Sonra suyu ekleyin ve kaynatın.Sonra köfteleri ekleyin;pişince köfteleri çıkarın.Bu kadar...Afiyet olsun.
11 yorum:
Arzu hanım ellerine saglıkçok zahmetli bir yemek her yigidin karı degil 8 yıl güney dogu illrinde kaldım bir türlü oyma kısmını yapamadım yemesini ögrendik desdegin için teşekkürler gönderi sırasına göre yayılarım arkadaşım tekrar katılmanı beklerim
rica ederim ablacım.sevgiler...:))
harika görünüyor arzucum gel ye beni diyor bende mersinde 6 yıl kalınca öğrendim kimileri yuvarlak kimileride uzun olarak yapıyor bende uzun yapmayı öğrendim ama yemeğe doyamadığımız bir lezzet
ellerine sağlık canım. ben dışına kıyma koymuyorum içinede sıvıyap koyuyorum uzun yıllardır daha hafif oluyor.
çok yorucu olduğundan ancak özel günlerede yapıyırum artık:))
elıne sağlık canım nefıs görunuyor
Merhaba,
yeni blog adresiniz açıldı: www.yorumlasak.com
Selamlar arzu hanım tarifin yayında teşekkürler desdegin için tekrar beklerim katılmanı.
Arzucuğum ellerine sağlık olsada yesem diye düşündüm.Canım sen Elazığlımısın .Hemşerim diyebilirmiyim sevgiler çok öptüm
Fundacım çok sağol canım benim,evet haklısın sana çoook katılıyorum.:)
Hatice ablacım evet çok zahmetli bayağı uğraş istiyor dediğin gibi.çok teşekkür ediyorum. :)
Belgüzar ablacım çok teşekkür ederim.sağol ablacım. :)
Cerencim hayırlı olsun arkadaşım. :)henüz bakamadım .fırsatını bulursam bakarım... :)
Safiye ablacım rica ederim.yine katılacağım sanırım. :)
Gülten ablacım ,evet; ben Maden Elazığlıyım.
Allah beee..ne yenir bu şimdiii...
anne yetiiiş, bana içli köfte yap nooluurrrr...
Figen ablam benim , teşekkür ederim.:)yakın değiliz ki ama ne yapayım :(
Yorum Gönder